Sidans innehåll

Mat i förskola och skola

Barn behöver näringsrika måltider med bra råvaror för att ha energi för dagen. På alla kommunala förskolor och skolor serverar vi måltider utifrån smak, näringsriktighet och klimatpåverkan. Att främja bra matvanor har stor betydelse såväl socialt som för hälsa och miljö.

Vilken mat blir det idag?

Matsedeln för just din skola hittar du på webbplatsen skolmaten.se eller genom att ladda ner appen Skolmaten. Appen är gratis.

Till webbplatsen skolmat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen Skolmat på Google play (android) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen Skolmat i Appstore (iphone) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Goda, hälsosamma och hållbara måltider

Från och med vårterminen 2024 erbjuds ett alternativ i skolrestaurangen. Vegetarisk kost anmäls som specialkost. Måltiderna ska vara något att se fram emot. De ska smaka riktigt bra och ge mycket näring för att orka leka, lära och utvecklas under dagen. Måltiderna ska också vara hållbara för vår planet. Till måltiden serveras alltid knäckebröd med matfett, grönsaker och mjölk eller vatten. Till soppmåltider serveras mjukt bröd. Vi serverar våra måltider utifrån Livsmedelsverkets måltidsmodell.

Till Livsmedelsverkets måltidsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ät tillsammans med ditt barn

Vill du som förälder äta tillsammans med ditt barn? En gång varje läsår bjuder vi dig på lunch. Du behöver inte anmäla dig i förväg utan meddelar kökspersonalen i matsalen att du är förälder och till vilket barn.

Anmäl specialkost

Om ditt barn har matallergi, födoämnesallergi eller annan anledning för specialkost ska du anmäla det till din förskola eller skola. Det finns en blankett för specialkost av medicinska skäl och en blankett för anpassade måltider (till exempel vegetarisk kost). Blanketten lämnas in till rektorn vid start på en ny enhet till exempel när barnet börjar förskolan, förskoleklass eller byter skola. Blanketten ska förnyas varje gång ditt barn byter stadie, det vill säga i årskurs 4, 7 och vid gymnasiestart. För specialkost av medicinska skäl krävs journalutdrag eller intyg ifrån legitimerad vårdpersonal som styrker behovet.

De flesta av våra måltider är laktoslåga. Det innebär att maten innehåller maximalt tre gram laktos per portion, vilket de flesta med laktosintolerans klarar av. Om ditt barn är laktosintolerant anmäler du det genom specialkostblanketten.

Till blanketten för anmälan om anpassad kost Pdf, 124.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Till blanketten för anmälan om specialkost utifrån medicinska behov Pdf, 117.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Så jobbar vi med måltiderna

Kommunens kök tillagar och serverar lunch, varje dag, till förskolor, skolor, gymnasieskolan och äldreomsorg. Vårt mål är att servera hälsosamma och goda måltider som ger förutsättningar för att orka med dagen. Du som barn och elev ska se fram emot måltiden.

Hållbara måltider

Vi är noga med de råvaror vi använder. Vi tänker svenskt och säsong när vi tar fram matsedeln. Är det varmt ute så växer gurka, sallad och tomater. Är det kyligare växer kål och rotfrukter. Vi serverar bara svenskt kött och kyckling. Färskt nöt- och fläskkött som vi köper in kommer från djur i närheten. All fisk vi serverar är MSC-märkt och bananer, kaffe och te är fairtrademärkta.

Vi jobbar aktivt mot matsvinn

Redan innan vi börjar laga maten tänker vi på vad vi kan göra med det som blir över. Till exempel kan bröd bli krutonger, vitlöksbröd eller helt enkelt malas ner till mjöl och bakas på nytt. Grönsaker från salladsbordet kan nästa dag vara rostade eller hamna i soppa, i grönsaksbiffar eller i bröd.

Det är både utmanande och kreativt att ha som mål att all mat ska hamna i magen och inte någon annanstans. Där kan du som matgäst också bidra genom att äta upp det du tar på din tallrik. Är du osäker på om du tycker om maten, ta lite eller be om att få en smaksked. På så sätt kan du smaka först innan du fyller din tallrik.

Mjölk till maten

Mjölken som serveras i förskolor, skolor och på gymnasiet i Mark finansieras delvis av europeiska garantifonden för jordbruket. Syftet med EU:s Skolmjölksstöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan och främja sunda matvanor.

Kontakta kostservice

Telefon går via kontaktcenter

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: kostservice@mark.se

Publicerades:

Informationsägare: Teknik- och serviceförvaltningen