Köksaktuellt

Senast uppdaterad den 5 januari 2016

Marks gymnasieskola har kommunens största kök. Här arbetar tolv stolta kockar och köksbiträden dagligen för servera en god och näringsriktig måltid till gäster i förskola, skola och hemmaboende seniorer.

– Ingen dag är den andra lik i ett sådant här stort kök. Man måste verkligen gilla att laga mat här, säger Karin Svensson, kock på Kunskapens hus Vi tillagar ungefär 15 000 portioner mat varje vecka. 1 300 portioner varm mat lagas dagligen till gymnasieskolan, Parkskolan och Assbergs förskola. På Kunskapens hus erbjuds varje dag ett vegetariskt alternativ, detta gäller även Örbyskolan.

Till Örbyskolan och Örby förskola levereras kyld mat tre gånger i veckan. Den kalla maten levereras i kylda boxar. I mottagningsköken värms den kylda maten. Potatis, ris och pasta kokas och grönsakerna bereds och serveras på ett tilltalande sätt. Genom att maten levereras tre gånger i veckan istället för fem, minskar vi på transporterna som gynnar både miljö och plånbok. Leverans av kyld mat från tillagningsköket minskar varmhållningstiderna och maten värms efter behov. Vi planerar att utveckla leverans av kyld mat till fler skolor.

Matlådan Gomidda

Matlådan ”Gomiddá” lagades tidigare på Lindäng, produktionen flyttades 2013 till Kunskapens hus. Senioren som har fått matlådan beviljad via biståndshandläggare, kan varje vecka välja på nio olika huvudrätter och sju desserter. Vid behov kan maten anpassas och enskilda önskemål beaktas.
Matlådan levereras en gång per vecka av anlitade chaufförer. I snitt levereras 1300 matlådor per vecka. Maten packas och vakuumförsluts direkt när den är nylagad och varm. För att förlänga hållbarheten på maten upphettas den sedan till +73 grader. Därefter kyls maten ned till +3 grader. Med denna produktionsmetod garanteras minst 14 dagars hållbarhet.

Sedan höstterminens 2014 serveras dessutom 25 portioner kvällsmat till basketelever som bor på internat.

Publicerad av: Marks kommun