Specialkost och allergier

Senast uppdaterad den 10 januari 2016

Idag har många människor allergier eller är överkänsliga mot ämnen i mat och dryck. Därför är det viktigt att de kan lita på att den mat som serveras är ren och säker.

Det är viktigt att hantering och tillagning av mat till födoämnesallergiker och intoleranta personer sker på ett sådant sätt att risken för kontaminering minskar. Detta kan bland annat innebära att:

  • Alltid tvätta händerna innan du tar i specialkost.
  • Använda rena redskap, i vissa fall separat utrustning som stekpanna, brödrost, bakformar med mera. 
  • Torka ur och vädra ugnen före användandet. 
  • Byta bakplåtspapper på plåtarna. 
  • Ha speciella bakdukar enbart för specialkosten. 
  • Förvara specialkost överst i torrförrådet. 
  • Ha egna hyllsektioner i kyl och frys. 
  • Märka varorna så att förväxling inte sker.

Kontakta miljöenheten i Marks kommun om du har frågor. 

 

Publicerad av: Marks kommun