Sidans innehåll

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan medföra störningar för människors hälsa eller miljön. Regler för miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken.

Anmälnings- och tillståndsplikt

För vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka ett tillstånd. Anmälnings- och tillståndsplikt gäller bland annat om du hanterar stora mängder farliga kemikalier eller har en produktion som ger upphov till att farliga ämnen släpps ut till luft eller vatten.

I Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Öppnas i nytt fönster. med bilaga (FMH) kan du avgöra om din verksamhet är tillstånds- eller anmälningspliktig.

Exempel på anmälningspliktiga verksamheter

  • Industrier, mekaniska verkstäder
  • Lantbruk
  • Verkstäder för lackering och andra typer av ytbearbetning
  • Bensinstationer
  • Fordonstvättar
  • Kemtvättar
  • Anläggningar för motorsport och skjutbanor

Du måste skicka in en anmälan till miljöenheten minst 6 veckor innan du påbörjar din verksamhet.

Anmälan miljöfarlig verksamhet Pdf, 413 kB, öppnas i nytt fönster.

Egenkontroll

En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är också ett verktyg för att se till att verksamheten lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på resurshushållning och hänsyn till hälsa och miljö.

Du som har en verksamhet som klassas som miljöfarlig ska ha rutiner för att själv kontrollera din verksamhet. Du måste också känna till vilka regler som gäller för att till exempel hantera kemikalier och avfall så att den negativa miljöpåverkan blir så liten som möjligt.

Egenkontrollen är till för att du som verksamhetsutövare ska förebygga och motverka skada på omgivningen. Du som har en verksamhet som klassas som miljöfarlig ska ha rutiner för att själv kontrollera din verksamhet.

Tillståndspliktiga verksamheter:

  • Större industrier
  • anläggningar för behandling av avfall
  • avloppsreningsverk

Tillstånd ges av länsstyrelsen eller miljödomstolen beroende på verksamhetens typ och storlek.

Viktigt att informera miljöenheten vid förändringar:

  • Verksamheten utökas
  • verksamheten minskas
  • planer på att börja använda nya miljöfarliga kemikalier

Om du inte behöver tillstånd eller anmälan

Vissa verksamheter har liten påverkan på miljön och behöver inte ha tillstånd eller anmälan. Däremot gäller miljöbalkens regler även för dem.

Tillsyn miljöfarlig verksamhet

Miljötillsyn är viktigt för att uppfylla miljöbalkens mål. Miljöbalkens regler gäller både privatpersoner och företag. All verksamhet som kan påverka människors hälsa eller miljön kan granskas. Genom tillsyn upptäcks avvikelser och rättas till, vilket är viktigt för både miljön och människors hälsa samt för rättvisa förutsättningar för olika verksamheter.

Miljöenheten tillsynsmyndighet

Miljöenheten, som är tillsynsmyndigheten, ska på eget initiativ eller efter klagomål kontrollera att miljöbalkens regler följs och vidta nödvändiga åtgärder för att verksamheter ska följa reglerna. Verksamhetsutövaren har ansvar för att följa lagarna och känner sin verksamhet bäst. Tillsyn innebär också att ge rådgivning och information för att underlätta för individer att uppfylla sina skyldigheter.

När sker tillsyn?

Miljöenheten måste genomföra tillsyn på alla verksamheter enligt den taxa för miljötillsyn som kommunfullmäktige har antagit. Hur ofta Miljöenheten besöker en verksamhet beror på verksamhetens typ och risknivå; verksamheter med större risk besöks oftare än de med mindre risk. Ytterligare tillsyn kan ske om det behövs uppföljning av större avvikelser från första besöket, eller oanmäld tillsyn om klagomål inkommer.

Ibland sker tillsyn utan besök på plats, till exempel vid ansökan om dispens eller tillstånd, vid inkommande ansökningar eller anmälningar, genom årliga rapporter till Miljöenheten, eller när handlingar begärs in för granskning.

Hur går ett tillsynsbesök till?

Vid en inspektion använder miljöinspektören en checklista med rutinfrågor. Först ställs allmänna frågor om verksamheten, sedan granskas verksamhetsutövarens egenkontroll. Inspektionen avslutas ofta med en rundvandring i lokalen eller området som inspektionen gäller.

Under en rundvandring tittar inspektören på hur kemikalier förvaras och vilka kemikalier som används. Inspektören kontrollerar även hur avfall sorteras och förvaras. Vad inspektören granskar varierar beroende på verksamhetstyp, men kan inkludera utsläpp, energianvändning, cisterner, skötsel av maskiner och utrustning, köldmedier, produktval, buller, lukt samt att förelägganden eller tillstånd följs.

Utifrån miljöbalken, förordningar och föreskrifter bedöms hur verksamheten sköts. Efter inspektionen skickas en inspektionsrapport till verksamhetsutövaren. I vissa fall anses åtgärder nödvändiga för att följa lagen.

Miljötillsynen kan hjälpa verksamhetsutövare att bättre förstå hur deras verksamhet påverkar miljön. Genom att vidta åtgärder kan de minska den negativa påverkan på miljön. Detta kan leda till färre utsläpp till mark, luft och vatten, bättre avfallssortering, större användning av miljömärkta kemikalier, och minskad energiförbrukning.

Dokument:

Utfasning- och riskminskningsämnen 2021 Pdf, 339.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Verksamhetsavfall Pdf, 430.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Förvara kemiska produkter på rätt sätt infoblad Pdf, 295.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Avgifter

Bygg- och miljönämnden tar ut en timavgift för att handlägga din anmälan. I handläggningen ingår att besöka din verksamhet och att granska de uppgifter du lämnat. Det är viktigt att din anmälan är så komplett som möjligt för att inte förlänga handläggningstiden.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Öppnas i nytt fönster.

Kontakta miljöenheten

Telefon går via kontaktcenter

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: miljoenheten@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen